Po Czekoladowych muffinach z ciecierzycy przyszedł czas na wykonanie czegoś do kanapki. Pasta z ciecierzycy może kojarzyć się z hummusem, który początkowo miałam wykonać. Nie miałam jednak potrzebnej pasty sezamowej, wiec postanowiłam zrobić coś podobnego i tak zrobiłam pastę kanapkową z ciecierzycy z dodatkiem natki pietruszki. Ciecierzyca przypomina mi w smaku białą fasolę, więc jeśli nie jedliście jej jeszcze polecam spróbować !
Pastę z ciecierzycy polecam na kanapki do szkoły i pracy :)
Składniki:
- puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Blenderem zmiksować. Dodać jogurt, musztardę, sól i pieprz do smaku. Natkę pietruszki posiekać, dodać do wszystkich pozostałych składników i wszystko razem wymieszać.
Smacznego :)
* Dla osób nie mogących jeść glutenu, pastę z ciecierzycy polecam z Bułkami kukurydzianymi, a dla pozostałych polecam z Pełnoziarnistymi bułkami ze słonecznikiem.
mniam ! uwielbioam ciecierzyce wiec musi być smaczne
OdpowiedzUsuńNo ja umodyfikuję ten przepis i dodam trochę czosnku. Uwielbiam robić sama różnego rodzaju pasty.
OdpowiedzUsuńCieszę się że ktoś modyfikuje moje przepisy i mam nadzieje ze pasta smakowała :)
Usuń