Kiedy pierwszy raz upiekłam ten schab mój tata stwierdził: że chyba ze mnie będzie kucharka... :P
Schab z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty. Wszystko to za sprawą obsmażenia go na patelni, przez co zamyka się wszystkie soki zawarte w mięsie. Schab zwykle piekę w rękawie do pieczenia wraz z jabłkami i cebulą, które to nadają mu wspaniałego aromatu i smaku, a ponadto tworzą wyśmienity sos. Jeśli nie przepadacie za śliwkami w mięsach możecie zastąpić je morelami lub całkowicie je pominąć.
A przepis na schab znajdziecie również w magazynie "Moje Mieszkanie" grudzień 2014 :)
Składniki:A przepis na schab znajdziecie również w magazynie "Moje Mieszkanie" grudzień 2014 :)
- 1 kg schabu
- 1/2 opakowania suszonych śliwek
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cebula
- olej do podsmażenia
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione
- rękaw do pieczenia lub zamykane naczynie żaroodporne
Mięso myjemy i osuszamy. Za pomocą długiego noża robimy otwór przez środek mięsa. Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami (można pomóc sobie rączką drewnianej łyżki). Mięso nacieramy olejem lub oliwą i oprószamy solą, pieprzem i garścią majeranku. Owijamy w folię aluminiową i chowamy na kilka godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie podsmażone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z ćwiartkami jabłek, cebuli, garścią majeranku, a całość zamykamy klipsami. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego :)
Przepis na schab w magazynie "Moje Mieszkanie" grudzień 2014 :)