czwartek, 29 października 2015

Bułki razowe z płatkami owsianymi


Uwielbiam domowe pieczywo. Bułeczki razowe z płatkami owsianymi są wprost idealne na śniadanie. Miękkie, pyszne w smaku, ponadto sprawiają że jesteśmy dłużej syci przez to że w ich składzie jest mąka razowa. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam :)



Składniki (na 12 bułeczek):
Namaczanka:
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • płaska łyżeczki soli
  • 1 szkl. wrzącej wody
Ciasto właściwe:
  • 1 opakowanie drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szkl mąki pszennej razowej
  • 1 szkl mąki żytniej razowej
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie: 
Wszystkie składniki na namaczankę wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 min. Do namaczanki dodajemy siemię lniane, mąki, dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy miękkie ciasto (ok. 8 min.).

Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając miską o blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-16 równych części. Z każdej części formujmy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min. 

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka i posypujemy płatkami owsianymi. bułki pieczemy w temp 180 st., przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż się zarumienią. Studzimy na kratce.

Smacznego :)  




niedziela, 25 października 2015

Miętówka- nalewka z cukierków miętowych

Tak spodobało mi się przygotowanie likieru z kukułek, że tym razem postanowiłam przygotować nalewkę również z cukierków. Tym razem postawiłam na cukierki miętowe. W nalewkach z cukierków urzekło mnie to, że ich wykonanie jest tak bardzo proste :) Nalewka bardzo dobrze i orzeźwiająco smakuje pita z kieliszków jak i w drinkach. Zachęcam do wykonania takiej nalewki np. na Andrzejki :)

Składniki:
  • 1 szkl. spirytusu
  • 200 g cukierków miętowych 
  • 1 szkl. przegotowanej/mineralnej wody
Wykonanie:
Cukierki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i wodą co jakiś czas mieszamy łyżką lub np. potrząsając zakręconym słoikiem kilka razy dziennie, aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Trwa to kilka dni. Po tym czasie dolewam ewentualnie wody aby uzyskać odpowiednią "moc", następnie trunek przelewamy do butelki. Nalewkę zostawiamy w ciemnym miejscu na ok 2-3 tygodnie.

Smacznego :)



czwartek, 22 października 2015

Kurczak w sosie curry z mango

Z dnia na dzień robi się coraz chłodniej. Temperatura spada poniżej 0, a do domu coraz częściej wracamy zziębnięci. Co zjeść aby szybko się rozgrzać? Mam rozwiązanie! Jest nim szybki w przygotowaniu kurczak curry z mango. Rozgrzewa, jest smaczny, pożywny i w dodatku bezglutenowy! Jeśli nie macie w domu mleczka kokosowego możecie zastąpić je śmietaną 30 %. Przed podaniem danie najlepiej posypać świeżą kolendrą, możecie ją całkowicie pominąć lub tak jak ja kurczaka posypać odrobiną świeżej mięty.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 woreczki ryżu np. parboiled
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 dużego mango
  • 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry (zastąpiłam listkami świeżej mięty)
Do zamarynowania
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta mielonego imbiru (można użyć świeżego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki curry
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczypta soli. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, dodajemy kurczaka i na chwilę odstawiam. Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę (starając się unikać włókien od pestki). Rozgrzewamy wok lub na większą patelnię, dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Następnie ostrożnie wlewamy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Ryż przekładamy do miseczek, wykładamy sos i posypujemy kolendrą lub listkami mięty.

Smacznego :)  




niedziela, 18 października 2015

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach)

Chleb to podstawowy produkt spożywczy prawie w każdym polskim domu. Najczęściej gości chleb pszenny oraz ze słonecznikiem jednak ja polecam domowy chleb z mąki razowej z bakaliami. Mąka pełnoziarnista zawiera większa ilość witamin i minerałów, więc kromka takiego chleba sprawia, że czujemy się dłużej syci.

Składniki:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej owsianej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej jęczmiennej *
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej 
  • 30 g daktyli 
Wykonanie:
Przygotowujemy 2 małe keksówki (lub jedną dużą keksówkę lub inną formę do wypieku chleba). Formy smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy mąką, otrębami lub mielonym lnem. W większej miseczce mieszamy drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn na 10 min. Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy z przyprawą korzenna oraz z solą do miski. 

Gdy drożdże się spienią dodajemy 1/2 ilości mąki i mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. 

Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, żurawinę, rodzynki, pokrojone drobniej daktyle i zaczynamy wyrabiać ciasto (ok 5-10 min), aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek i równamy wierzch. Formy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. 

Wyrośnięty chleb możemy przed pieczeniem posypać 1 łyżka sezamu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30-40 min, aż skórka chleba będzie złota. Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Smacznego :)

*Mąkę jęczmienną w łatwy sposób możecie otrzymać po drobnym zmieleniu płatków jęczmiennych.





sobota, 17 października 2015

Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Szukacie przepisu na drożdżówki inne niż wszystkie ? A co powiecie na bardzo kruche świderki, które rosną dzięki drożdżom? Świderki nie smakują jak klasyczne drożdżówki, a bardziej jak ciastka. W zapachu też są wspaniałe, cynamonowo-cytrynowa nuta otula je swoim cudownym aromatem, aż ciężko nie skusić się i nie sięgnąć po kolejne ciastko do kawy. 

Składniki (na 14-16 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny (można pominąć)
Dodatkowo:
  • kilka łyżek drobnego cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
Wykonanie
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.

Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.

Smacznego :)




piątek, 16 października 2015

Mango Lassi - Koktajl z mango, jogurtu z nutą kardamonu


Dziś przepis na kolejny pomysł jak pysznie i zdrowo zacząć weekend :) Mango lassi to łatwy koktajl z mango, jogurtu i wody. Do koktajlu latem można dodać kilka kostek lodu, jednak porą jesienno-zimową polecam dodać odrobinę rozgrzewającego kardamonu. 

Składniki (na 2 porcje)
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • szczypta zmielonego kardamonu
Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki. Miąższ bez włókien od pestki przekładamy do pojemnika blendera wraz z resztą składników. Miksujemy dokładnie na gładki mus i ... gotowe ! Przelewamy do szklanek :) 

Smacznego :) 

*Latem do koktajlu można dodać kilka kostek lodu.






Jesienne słodkości!
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

niedziela, 11 października 2015

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się :) Dziś przepis na ciasto 3 Bit, które nie wymaga pieczenia. Ciasto jest idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery. W skład ciasta wchodzi bowiem cała puszka masy krówkowej. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko, dlatego warto przygotować je dzień przed podaniem :) 

Składniki:
  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • ok. 510 g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
Wykonanie:
Kwadratową formę o wymiarach 30x24 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, z cukrem z prawdziwą wanilią i margaryną. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem w proszku i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 1 min do momentu aż zgęstnieje.Gorący budyń wylewamy na masę z herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Ciasto w tej formie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)




Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

sobota, 10 października 2015

Cynamonowy omlet bananowy z malinami - szybki, łatwy i bez glutenu

Większość z Was pewnie słyszała lub kojarzy Omlet bananowy bez mąki Ewy Chodakowskiej. Dziś zmodyfikowałam przepis dodając szczyptę cynamonu i kardamonu. Przyprawy te należą do grupy przypraw, które rozgrzewają nasz organizm od środka, dlatego świetnie sprawdzą się one w jesienne i zimowe dni.
P.S. Maliny kupiłam jeszcze kilka dni temu na targu za bardzo przystępną cenę 6 zł za pudełeczko ;) Sprawdźcie może i u Was będą na pobliskim straganie lub targu. 

Składniki:
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • kilka kropel oleju np. rzepakowego 
  • szczypta cynamonu i kardamonu lun 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Dodatkowo:
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub serka 
  • maliny lub inne owoce
  • listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, przyprawy i mieszamy (można wszystko wrzucić i zmiksować w blenderze). Mieszankę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z kilkoma kropelkami oleju (jeśli macie w swoim domu patelnie z teflonem możecie pominąć olej). Ogień zmniejszamy i smażymy z obu stron na złoto. Omlet podajemy wg. uznania z jogurtem, serkiem, świeżymi owocami, z syropem klonowym lub miodem.

Smacznego :)
W porcji bez dodatków ok. 271,30 kcal
B [g] 16,10
W [g] 25,85
T [g] 11,97


środa, 7 października 2015

Powidlaczek- szybie korzenne ciasto z powidłami

Na zewnątrz coraz chłodniej więc przyda się coś rozgrzewającego. Powidlaczek to bardzo proste ciasto do którego wykonania wystarczy mieć składniki i ... widelec lub łyżkę do wymieszania. Ciasto jest szybkie, proste w wykonaniu i nie za słodkie. Powidła dodane do ciasta sprawiają, że ciasto jest miękkie i na długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można użyć kawy zbożowej)
  • szczypta soli
Do przełożenia:
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mokre składniki mieszamy w jednej misce. Do drugiej miski przesiewamy składniki suche. Suche składniki przesiewamy do 1 miski i mieszamy łyżką/widelcem. Ciasto przelewamy do formy w kształcie keksówki o wymiarach 11x22 cm (lub o zbliżonych). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i pieczemy ok. 50 min. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy je pozostałymi powidłami ze słoiczka. Przed podaniem ciasto możemy polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)






Czas na śliwki

Czas na śliwki