niedziela, 25 października 2015

Miętówka- nalewka z cukierków miętowych

Tak spodobało mi się przygotowanie likieru z kukułek, że tym razem postanowiłam przygotować nalewkę również z cukierków. Tym razem postawiłam na cukierki miętowe. W nalewkach z cukierków urzekło mnie to, że ich wykonanie jest tak bardzo proste :) Nalewka bardzo dobrze i orzeźwiająco smakuje pita z kieliszków jak i w drinkach. Zachęcam do wykonania takiej nalewki np. na Andrzejki :)

Składniki:
  • 1 szkl. spirytusu
  • 200 g cukierków miętowych 
  • 1 szkl. przegotowanej/mineralnej wody
Wykonanie:
Cukierki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i wodą co jakiś czas mieszamy łyżką lub np. potrząsając zakręconym słoikiem kilka razy dziennie, aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Trwa to kilka dni. Po tym czasie dolewam ewentualnie wody aby uzyskać odpowiednią "moc", następnie trunek przelewamy do butelki. Nalewkę zostawiamy w ciemnym miejscu na ok 2-3 tygodnie.

Smacznego :)



1 komentarz:

Miłośnik domowych alkoholi pisze...

Mega prosty przepis i świetna propozycja na składnik domowych drinków. Miętówki dały świetny kolor i orzeźwiający smak, nieco podobny efekt uzyskamy z cukierków lodowych :) Jeśli chcemy uzyskać mocny, soczyście zielony kolor to zamiast cukierków trzeba użyć świeżych liści mięty, zasypać je cukrem i dopiero wtedy zalać spirytusem. Taką naleweczkę warto przelać do ciekawej butelki, by stała się dodatkową ozdobą barku i cieszyła oko na imprezie andrzejkowej, pozdrawiam!