Tym razem NIE upiekło mi się :) Dziś przepis na ciasto 3 Bit, które nie wymaga pieczenia. Ciasto jest idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery. W skład ciasta wchodzi bowiem cała puszka masy krówkowej. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko, dlatego warto przygotować je dzień przed podaniem :)
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
- ok. 510 g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
- 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
- 1 opakowania śmietan-fix
- ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
Kwadratową formę o wymiarach 30x24 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, z cukrem z prawdziwą wanilią i margaryną. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem w proszku i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 1 min do momentu aż zgęstnieje.Gorący budyń wylewamy na masę z herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Ciasto w tej formie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz