Z dnia na dzień robi się coraz chłodniej. Temperatura spada poniżej 0, a do domu coraz częściej wracamy zziębnięci. Co zjeść aby szybko się rozgrzać? Mam rozwiązanie! Jest nim szybki w przygotowaniu kurczak curry z mango. Rozgrzewa, jest smaczny, pożywny i w dodatku bezglutenowy! Jeśli nie macie w domu mleczka kokosowego możecie zastąpić je śmietaną 30 %. Przed podaniem danie najlepiej posypać świeżą kolendrą, możecie ją całkowicie pominąć lub tak jak ja kurczaka posypać odrobiną świeżej mięty.
Składniki (na 2 porcje):- 2 woreczki ryżu np. parboiled
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 dużego mango
- 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
- garść świeżej kolendry (zastąpiłam listkami świeżej mięty)
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta mielonego imbiru (można użyć świeżego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki curry
- sól i pieprz
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczypta soli. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, dodajemy kurczaka i na chwilę odstawiam. Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę (starając się unikać włókien od pestki). Rozgrzewamy wok lub na większą patelnię, dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Następnie ostrożnie wlewamy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Ryż przekładamy do miseczek, wykładamy sos i posypujemy kolendrą lub listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz