Strony

czwartek, 22 października 2015

Kurczak w sosie curry z mango

Z dnia na dzień robi się coraz chłodniej. Temperatura spada poniżej 0, a do domu coraz częściej wracamy zziębnięci. Co zjeść aby szybko się rozgrzać? Mam rozwiązanie! Jest nim szybki w przygotowaniu kurczak curry z mango. Rozgrzewa, jest smaczny, pożywny i w dodatku bezglutenowy! Jeśli nie macie w domu mleczka kokosowego możecie zastąpić je śmietaną 30 %. Przed podaniem danie najlepiej posypać świeżą kolendrą, możecie ją całkowicie pominąć lub tak jak ja kurczaka posypać odrobiną świeżej mięty.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 woreczki ryżu np. parboiled
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 dużego mango
  • 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry (zastąpiłam listkami świeżej mięty)
Do zamarynowania
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta mielonego imbiru (można użyć świeżego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki curry
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczypta soli. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, dodajemy kurczaka i na chwilę odstawiam. Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę (starając się unikać włókien od pestki). Rozgrzewamy wok lub na większą patelnię, dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Następnie ostrożnie wlewamy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Ryż przekładamy do miseczek, wykładamy sos i posypujemy kolendrą lub listkami mięty.

Smacznego :)  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz