Strony

niedziela, 18 października 2015

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach)

Chleb to podstawowy produkt spożywczy prawie w każdym polskim domu. Najczęściej gości chleb pszenny oraz ze słonecznikiem jednak ja polecam domowy chleb z mąki razowej z bakaliami. Mąka pełnoziarnista zawiera większa ilość witamin i minerałów, więc kromka takiego chleba sprawia, że czujemy się dłużej syci.

Składniki:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej owsianej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej jęczmiennej *
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej 
  • 30 g daktyli 
Wykonanie:
Przygotowujemy 2 małe keksówki (lub jedną dużą keksówkę lub inną formę do wypieku chleba). Formy smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy mąką, otrębami lub mielonym lnem. W większej miseczce mieszamy drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn na 10 min. Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy z przyprawą korzenna oraz z solą do miski. 

Gdy drożdże się spienią dodajemy 1/2 ilości mąki i mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. 

Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, żurawinę, rodzynki, pokrojone drobniej daktyle i zaczynamy wyrabiać ciasto (ok 5-10 min), aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek i równamy wierzch. Formy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. 

Wyrośnięty chleb możemy przed pieczeniem posypać 1 łyżka sezamu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30-40 min, aż skórka chleba będzie złota. Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Smacznego :)

*Mąkę jęczmienną w łatwy sposób możecie otrzymać po drobnym zmieleniu płatków jęczmiennych.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz