Dawno nie dodałam nic bezglutenowego, tak więc postanowiłam to zmienić i przypomniałam sobie o prostym przepisie na kukurydziane bułki bezglutenowe, które piekłam kiedyś dla siostry.
Wykonanie bułek jest banalnie proste i żadnym wypadku nie przypomina wyrabiania ciasta drożdżowego! :)
Bułki wychodzą żółciutkie, a od razu po upieczeniu są najsmaczniejsze. Szybko jednak twardnieją ze względu na właściwości mąki kukurydzianej, dlatego na następny dzień polecam aby je odgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Przepis znalazłam tu.
Polecam również Bezglutenowy chleb z marchewką :)
- 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy (ja zrobiłam to po prostu łyżką). Z ciasta formujemy bułki (lub bochenek). Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
Smacznego :)