poniedziałek, 24 listopada 2014

Domowy Baileys - Irlandzki likier

Dziś proponuje przepis na pyszny domowy likier Baileys. W smaku różni się od oryginału, ale myślę że tak jak mi, tak i Wam posmakuje. Nie za słodki, nie za mocny z delikatną kawowo-kakaową nutą. Mój likier przygotowałam z dodatkiem mleka, jednak jeśli lubicie bardziej kremową konsystencje takich trunków, użyjcie kremówki. Przepis jest połączeniem przepisów które znalazłam na różnych blogach, forach i stronach internetowych.
Jeśli chcielibyście poczęstować swoich gości w święta Bożego Narodzenia tym pysznym likierem, jest to ostatni dzwonek aby go przygotować !!! :)

Składniki:
  • 1 szklanka irlandzkiej whiskey
  • 1 szklanka płynnej śmietanki kremówki lub mleka 3,2%
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy. Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.

Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.
Smacznego :)



Rozgrzewające napoje na jesień
Rozgrzej się na jesień
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

4 komentarze:

zuzanna szałach pisze...

PYSZNOŚCI; ) ZAPRASZAM NA DOMOWE NALEWKI OWOCOWE;POZDRAWIAM;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory

gin pisze...

Słodki, gęsty... Musi smakować bajecznie :)

Anonimowy pisze...

Kakowo-kakowa nuta? Nie brzmi zachęcająco :P

Słodkie Niebo pisze...

Już poprawione :)