Dziś proponuje przepis na pyszny domowy likier Baileys. W smaku różni się od oryginału, ale myślę że tak jak mi, tak i Wam posmakuje. Nie za słodki, nie za mocny z delikatną kawowo-kakaową nutą. Mój likier przygotowałam z dodatkiem mleka, jednak jeśli lubicie bardziej kremową konsystencje takich trunków, użyjcie kremówki. Przepis jest połączeniem przepisów które znalazłam na różnych blogach, forach i stronach internetowych.
Jeśli chcielibyście poczęstować swoich gości w święta Bożego Narodzenia tym pysznym likierem, jest to ostatni dzwonek aby go przygotować !!! :)
Składniki:
- 1 szklanka irlandzkiej whiskey
- 1 szklanka płynnej śmietanki kremówki lub mleka 3,2%
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy. Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.
Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.
Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.
4 komentarze:
PYSZNOŚCI; ) ZAPRASZAM NA DOMOWE NALEWKI OWOCOWE;POZDRAWIAM;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory
Słodki, gęsty... Musi smakować bajecznie :)
Kakowo-kakowa nuta? Nie brzmi zachęcająco :P
Już poprawione :)
Prześlij komentarz