Nie od dziś wiadomo, że chrzan wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku, tak więc zwiększa naszą odporność, którą na pewno wszyscy chcielibyśmy zatrzymać, gdy na dworze robi się coraz chłodniej. Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem i zapachem chrzanu, dobrze jest go podać w towarzystwie marchewki i jabłka. W tak przygotowanej surówce nie jest on aż tak drażniący. Polecam do obiadu i nie tylko :)
- 250 g marchewki
- 100 g jabłek
- 50 g chrzanu
- kilka łyżek śmietany
- sól, pieprz, cukier
Marchew i chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (lub dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką). Wszystkie składniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Smacznego :)
1 porcja to ok.99,37 kcal
B [g] 2,28
W [g] 16,92
T [g] 3,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz