czwartek, 28 marca 2013

Kukurydziane muffiny z malinami i jagodami wg Nigelli Lawson

Bardzo proste muffiny z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której są one tak pachnące. Przepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home' Nigelli Lawson. Polecam również Muffiny z marcepanowymi różyczkami oraz Muffiny ryżowe z czekoladą:)



Składniki: (na około 12 muffinek)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam o połowe mniej)
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki,kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g jagód, malin lub innych owoców 
Wykonanie:
W misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę oraz cukier.
W drugiej wymieszać płynne składniki : olej, maślankę, jajko.
Składniki suche połączyć z mokrymi i krótko wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wsypać połowę owoców i wymieszać.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posiadam formę na 6 muffinek, którą wyłożyłam papilotkami, natomiast pozostałe ciasto wyłożyłam do  silikonowych foremek już bez użycia papilotek. Ciasto podzielić na 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do połowy wysokości foremki, Nigella proponuje aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości). 
Muffiny posypujemy pozostałymi owocami, po około 3-4 sztuki na każdą muffinkę. 
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut i studzimy na kratce.

Smacznego :)

środa, 27 marca 2013

Pełnoziarniste nocne bułeczki

Powiedzmy że z "nadmiaru" czasu jaki posiadam, postanowiłam zrobić bułeczki, które są zrobione z ciasta rosnącego przez noc w ... lodówce :)  Ciasto na bułki wykonuje się wieczorem, rano zaś formuje i piecze. Bułeczki idealnie smakują na śniadanie z masłem lub marmoladą. Przepis pochodzi z blogu Arabeski po moich małych modyfikacjach. Polecam :)

Składniki (na około 12 bułeczek):
Na ciasto: 
  • 1,5 szkl. mąki pszennej typ 650 
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej / mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży 
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. oleju
Do posmarowania:
  • 1 jajko/ mleko

Do posypania: 
  • sezam, mak, siemię lniane
Wieczór

Wszystkie mąki przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą . Do miski z mąką dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko razem ze sobą wymieszać przy użyciu łyżki , do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, podsypać jeszcze mąką, a gdy się nie klei dodać trochę mleka). Ciasto zostawić w misce na następne 5 minut. Po "leżakowaniu" wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Ranek

Rankiem ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułeczki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Ja formowałam je podobnie do Ukształtowane bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika bułki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i ew. posypać otrębami, sezamem, makiem lub siemieniem itp. Moje bułki posmarowałam tylko mlekiem z braku czasu :)

Bułki piec w temperaturze około 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Następnie studzić na kratce kuchennej.

Swoje bułeczki uformowałam podobnie do tego jak zrobiła to Arabeska.

A wyglądało to tak:
1. Z porcji ciasta uformowałam wałek (ok. 22 cm)
2. Wałeczek zawinęłam w supełek, ale nie na środku, tylko bliżej jednego z brzegów.
3. Krótszy koniec zawinęłam pod spód pętelki, a następnie dłuższy koniec przeplotłam przez środek (od góry), a potem jeszcze raz.

Smacznego :)