Bardzo proste muffiny z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której są one tak pachnące. Przepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home' Nigelli Lawson. Polecam również Muffiny z marcepanowymi różyczkami oraz Muffiny ryżowe z czekoladą:)
Składniki: (na około 12 muffinek)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g żółtej mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam o połowe mniej)
- 125 ml oleju
- 125 ml maślanki,kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g jagód, malin lub innych owoców
Wykonanie:
W
misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę oraz cukier.
W
drugiej wymieszać płynne składniki : olej, maślankę, jajko.
Składniki suche połączyć z mokrymi i krótko wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
Wsypać połowę owoców i wymieszać.
Formę
na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posiadam formę na 6 muffinek, którą wyłożyłam papilotkami, natomiast pozostałe ciasto wyłożyłam do silikonowych foremek już bez użycia papilotek. Ciasto podzielić na 12 foremek (u mnie
ciasto sięgało do połowy wysokości foremki, Nigella proponuje aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości).
Muffiny posypujemy pozostałymi owocami, po około 3-4 sztuki
na każdą muffinkę.
Pieczemy w temperaturze
200ºC przez 20 minut i studzimy na kratce.