Uwielbiam szarlotki w każdej postaci! Dziś przepis na pyszną i nieco zdrowszą wersje tego popularnego ciasta, z dodatkiem płatków owsianych. Zapraszam :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g gruszek/jabłek lub połączenia obu
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gruszki i jabłka myjemy, obieramy i koimy w ósemki. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm (kwadratową o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 2/3 ciasta i delikatnie dociskamy do papieru. Następnie wykładamy owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałą częścią ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35 - 40 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Smacznego :)
* Można podawać również na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
alt="Karnawałowe słodkości ">
Gruszki i jabłka myjemy, obieramy i koimy w ósemki. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm (kwadratową o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 2/3 ciasta i delikatnie dociskamy do papieru. Następnie wykładamy owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałą częścią ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35 - 40 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Smacznego :)
* Można podawać również na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.