Idealna nalewka na chłodne wieczory :) Możecie pić ją samodzielnie lub dodać odrobinę nalewki razem z domowym sokiem malinowy do ostudzonej herbaty. Będzie bardzo smacznie i rozgrzewająco :)
- 0,5 l woda
- 200 g cukru (można użyć cukru brązowego)
- 1 laska wanilii
- 3-4 goździki
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta kardamonu
- 600 ml wódki
- 500 g bakalii (suszonych jabłek, wiśni, śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów itp.)
duży słój
sito / filtr do kawy lub gazę
butelki lub karafki
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami. Gotujemy przez 10 minut, po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop ostygnie, wlewamy spirytus i mieszamy.
Do dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy syropem ze spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 tygodni. W każdym tygodniu 2-3 razy mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem.
Po upływie tego czasu nalewkę można przecedzić przez gęste sito, a następnie przelać przez filtr do kawy lub gazę. Nalewkę można przechowywać w wyparzonej karafce, butelce w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz