Strony

wtorek, 15 stycznia 2019

Nalewka bakaliowa

Idealna nalewka na chłodne wieczory :) Możecie pić ją samodzielnie lub dodać odrobinę nalewki razem z domowym sokiem malinowy do ostudzonej herbaty. Będzie bardzo smacznie i rozgrzewająco :) 


Składniki:
  • 0,5 l woda 
  • 200 g cukru (można użyć cukru brązowego)
  • 1 laska wanilii 
  • 3-4 goździki 
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • szczypta kardamonu
  • 600 ml wódki
  • 500 g bakalii (suszonych jabłek, wiśni, śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów itp.)
Dodatkowo:
duży słój
sito / filtr do kawy lub gazę
butelki lub karafki

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami. Gotujemy przez 10 minut, po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop ostygnie, wlewamy spirytus i mieszamy.

Do dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy syropem ze spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 tygodni. W każdym tygodniu 2-3 razy mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem.

Po upływie tego czasu nalewkę można przecedzić przez gęste sito, a następnie przelać przez filtr do kawy lub gazę. Nalewkę można przechowywać w wyparzonej karafce, butelce w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz