Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest meeega zdrowe. W skład ciasta wchodzą same zdrowe i smaczne składniki tj. orzechy, suszone owoce czy marchewka, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie można pominąć tego, że ciasto smakuje wybornie, a nie ma w nim ani grama cukru, jajek, mąki pszennej, mleka krowiego ! Jednym słowem: raj dla podniebienia nie tylko dla wegan i dla osób z celiakią !!!
Ciasto jest jeszcze zdrowsze od Dietetycznego ciasta marchewkowego, które cieszy się ogromną popularnością na blogu.
Składniki (na keksówkę lub małą kwadratową formę ok. 16 porcji)
- ok. 500 g marchewki
- 1 szkl. mąki mąki gryczanej
- ok. 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szkl mleka sojowego
- 1 szkl. miksu rodzynek/daktyli/żurawiny/śliwek/moreli
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. dowolnych orzechów
- 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka dowolnego octu
Wykonanie:
Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, którego całkowicie nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.