czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe

Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest meeega zdrowe. W skład ciasta wchodzą same zdrowe i smaczne składniki tj. orzechy, suszone owoce czy marchewka, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie można pominąć tego, że ciasto smakuje wybornie, a nie ma w nim ani grama cukru, jajek, mąki pszennej, mleka krowiego ! Jednym słowem: raj dla podniebienia nie tylko dla wegan i dla osób z celiakią !!!
Ciasto jest jeszcze zdrowsze od Dietetycznego ciasta marchewkowego, które cieszy się ogromną popularnością na blogu.

Składniki (na keksówkę lub małą kwadratową formę ok. 16 porcji)
  • ok. 500 g marchewki
  • 1 szkl. mąki mąki gryczanej
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szkl mleka sojowego
  • 1 szkl. miksu rodzynek/daktyli/żurawiny/śliwek/moreli
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. dowolnych orzechów
  • 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka dowolnego octu
Wykonanie:
Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, którego całkowicie nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
1 kawałek ciasta to ok. 156 kcal
B [g] 2,24
W [g] 13,3
T [g] 10,29





środa, 26 listopada 2014

Surówka z marchewki, jabłka, chrzanu

Nie od dziś wiadomo, że chrzan wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku, tak więc zwiększa naszą odporność, którą na pewno wszyscy chcielibyśmy zatrzymać, gdy na dworze robi się coraz chłodniej. Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem i zapachem chrzanu, dobrze jest go podać w towarzystwie marchewki i jabłka. W tak przygotowanej surówce nie jest on aż tak drażniący. Polecam do obiadu i nie tylko :) 

Składniki (2 porcje):
  • 250 g marchewki
  • 100 g jabłek
  • 50 g chrzanu
  • kilka łyżek śmietany
  • sól, pieprz, cukier
Wykonanie:

Marchew i chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (lub dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką). Wszystkie składniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Smacznego :)
1 porcja to ok.99,37 kcal
B [g] 2,28
W [g] 16,92
T [g] 3,1



Wspomagam odporność

wtorek, 25 listopada 2014

Budyń marchewkowy, domowy i bez glutenu

Kilka dni temu dostałam 5 worków marchwi :) Na początku nie mogłam posiadać się ze szczęścia, bo ileż to rzeczy można z tak pysznej marchewki zrobić !!! Cały 1 worek marchwi pokroiłam w kosteczkę i zamroziłam, kolejną część wykorzystałam do przygotowania ciastek i surówek. Do czego jednak jeszcze można wykorzystać marchewkę? Oczywiście do przygotowania pysznego i zdrowego budyniu marchewkowego :) Uwielbiam budynie więc i ten mi smakował choć dla niektórych może okazać się lekko mdły. Jeśli nie przepadacie za takimi deserami, dodajcie do budyniu kilka łyżek soku z pomarańczy lub odrobinę soku z cytryny. Ten niewielki dodatek zniweluje dominujący zapach marchewki, a budyń wyda się bardziej orzeźwiający i aromatyczny. Warto poeksperymentować i wypróbować przepis :)

Składniki:
  • 2 szkl. mleka krowiego (lub roślinnego)
  • 1 średnia marchewka
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć również cukru wanilinowego)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę - im mniejsza kostka tym szybciej marchewka zmięknie podczas gotowania. Do garnka przekładamy marchewkę i cukier. Wlewamy 1,5 szklanki mleka i opcjonalnie dodajemy cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut. Kiedy marchewka będzie już wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy marchewkę i na krem. Garnek ponownie stawiamy na małym gazie. W pozostałej 1/2 szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlewamy do marchewkowego musu i energicznie mieszamy aż do powstania gładkiego budyniu.

Smacznego :)




Eko Ciasta i Eko Desery
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Wspomagam odporność

poniedziałek, 24 listopada 2014

Domowy Baileys - Irlandzki likier

Dziś proponuje przepis na pyszny domowy likier Baileys. W smaku różni się od oryginału, ale myślę że tak jak mi, tak i Wam posmakuje. Nie za słodki, nie za mocny z delikatną kawowo-kakaową nutą. Mój likier przygotowałam z dodatkiem mleka, jednak jeśli lubicie bardziej kremową konsystencje takich trunków, użyjcie kremówki. Przepis jest połączeniem przepisów które znalazłam na różnych blogach, forach i stronach internetowych.
Jeśli chcielibyście poczęstować swoich gości w święta Bożego Narodzenia tym pysznym likierem, jest to ostatni dzwonek aby go przygotować !!! :)

Składniki:
  • 1 szklanka irlandzkiej whiskey
  • 1 szklanka płynnej śmietanki kremówki lub mleka 3,2%
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy. Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.

Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.
Smacznego :)



Rozgrzewające napoje na jesień
Rozgrzej się na jesień
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

poniedziałek, 17 listopada 2014

BLOGOTOK

Jest mi ogromnie miło, że mój blog został wyróżniony i zostałam zaproszona na spotkanie bloggerów :) 
Do zobaczenia w piątek! :)