środa, 29 stycznia 2014

Dietetyczna herbaciana galaretka z owocami - deser bez cukru, fit, Walentynki

Lubicie desery ale obawiacie się że zerwiecie znów ze swoim noworocznym postanowieniem o zrzuceniu kilku kilogramów ? Przedstawiam przepis na smaczna i niskokaloryczną galaretkę z herbaty. Nie zawiera ona sztucznych barwników jakie są zawarte w galaretkach kupowanych w sklepie. Taką galaretkę z pewnością możecie podać w zbliżające się Walentynki. Polecam ;)


Składniki: (Na 2 duże desery lub 4 małe)

  • 3 torebki herbaty owocowej (u mnie cytrynowo- pomarańczowa)
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki żelatyny (lub zgodnie z informacją na opakowaniu)
  • 4 tabletki słodziku (cukier lub stewia, fruktoza, ksylitol )
Wykonanie:

Herbaty zalewamy w większym naczyniu  0,4 l wrzątku. Czekamy aż herbata puści aromat. Wyjmujemy torebki. Dodajemy słodzik i mieszamy do jego rozpuszczenia. Kolejno wsypujemy żelatynę i mieszamy. Po kilku minutach żelatyna się rozpuści. Galaretkę przelewamy do 2 dużych lub 4 małych pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego :) 



 
Domowy Wyrób
Niskokaloryczny styczeń

wtorek, 28 stycznia 2014

Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek

Sesja na uczelni się jeszcze nie zaczęła, a ja już padam ze zmęczenia. W sobotę postanowiłam przygotować zapiekankę na obiad dla siebie i siostry, taką niezbyt skomplikowaną i w miarę możliwości szybką. Zapiekankę przygotowałam z bardzo prostych składników, a były to warzywa mrożone i ryż, zapieczone w delikatnym sosie z serka topionego. Polecam :)

Składniki:
  • 1-2 woreczki ryżu (parboiled lub brązowego)
  • 1 mieszanka mrożonych warzyw (bardzo dobre są z Lidla lub z Hortexu)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa bez glutenu (lub zwykła)
  • 1/2 małej kostki serka topionego
  • 50 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12-18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 plastry żółtego sera
  • szczypta kurkumy (możecie pominąć)
  • szczypta tymianku
Wykonanie:

Ryż myję pod bieżącą wodą i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).

Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy

Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.

W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.

Smacznego :) 


 

 
Tani i syty obiad dla dwóch osób!

sobota, 25 stycznia 2014

Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

Robiliście kiedyś pasztet bez mięsa ? Jeśli nie, to najwyższy czas żeby taki upiec ! Ten wegański pasztet zawiera fasolę, marchew, cebule i suszone pomidory czyli jednym słowem: samo zdrowie! Pasztet z fasoli ma kremową konsystencję, bardzo dobrze się kroi i będzie świetnym dodatkiem do pieczywa. Oprócz wegan pasztet mogą zajadać osoby z nietoleracją glutenu wraz z Bezglutenowymi bułkami kukurydzianymi. Polecam :) 
 

  Składniki (na foremkę 26x11cm lub podobna) :
  • 2 puszki fasoli lub 250 g suchej
  • 1-2 duże marchewki
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 mała lub pół dużej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego lnu 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku 
Wykonanie:

Fasolę z puszki wyjmujemy i płukamy pod bieżącą wodą. (Suchą fasolę namaczamy minimum 12 h. Na następny dzień odlewamy wodę w której się moczyła i wlewamy świeżej. Dodajemy szczyptę soli i  gotujemy do miękkości (ok. 45 minut). 

Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garczka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki 

Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo żeby czosnek nam się zanadto nie spiekł.

Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. 

Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.
Pasztet podajemy dopiero gdy wystygnie. 

Smacznego :)  




 Niskokaloryczny styczeń
Domowy Wyrób 

wtorek, 14 stycznia 2014

Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

Tym razem przepis nie na szarlotkę, a na jabłecznik. W sumie nie wiem czym się różni jedno od drugiego :P Jeśli ktoś wie i może mnie oświecić to proszę o wiadomość lub o komentarz na dole :) Ciasto było tak smaczne, że w sumie całe zjadł mój narzeczony :P 
Pamiętajcie o tym żeby nie eliminować z ciasta smalcu, ponieważ to on sprawia że ciasto jest delikatne w smaku i cudownie kruche. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Polecam :)


 Składniki:
Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1/2  szklanki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (ja pominęłam)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wykonanie:
 
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz smalec i za pomocą noża siekamy wszystko. Dodajemy pozostałe składniki i sprawnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być lekko klejące, nie należy dosypywać mąki do ciasta ponieważ po upieczeniu będzie ono twarde. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Jedną część ciasta wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, drugą część wkładamy do zamrażarki.


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy ewentualnie cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.


Blachę o wymiarach 32 x 26 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę. Ciasto można najpierw rozwałkować na stolnicy i przenieść na blachę lub palcami rozprowadzić je i wyrównać za pomocą małego wałeczka. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

Podpieczone i lekko ostudzone ciasto równomiernie obsypujemy 4 łyżkami bułki tartej (która wchłonie wilgoć z jabłek). Następnie wykładamy jabłka i równamy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Równo posypujemy wierzch ciasta. Jabłecznik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu jabłecznik można oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego :) 




poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)

Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.
 
 Składniki:
  • 1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego :)  

*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez.
** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.



Niskokaloryczny styczeń

sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

Od dawno planowałam zrobić to ciasto. Jednak zawsze brakowało mi ... likieru :P Po świętach zostało trochę likieru kawowego w butelce więc postanowiłam się zebrać i to ciasto upiec. 
Ciasto Cappucino nazywane również Latte Macchiato to nic innego jak kakaowy biszkopt nasączony pysznym alkoholowym ponczem. Biszkopt przełożony jest pysznym kremem na którym w równych odstępach są ułożone również nasączone ponczem ciastka biszkopty. Ciasto jest przepyszne i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią smak kawy w ciastach. Przepis na ciasto znalazłam tu
 
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu również polecam wypróbować przepis na Ciasto "Pijana śliwka":) 
 
 Składniki (na blaszkę np 24x24 cm lub o zbliżonych wymiarach):
Biszkopt:
  • 4 duże jajka (5 małych)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cappuccino w proszku
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)
 Poncz:
Dodatkowo:
  • około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
  • gorzkie kakao
Wykonanie:

Biszkopt:  
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części. 

Krem:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.

Poncz:
Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.

Złożenie ciasta: 
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt również nasączamy pączem. Pozostały krem wykładamy na biszkopt. 
Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem 

Smacznego :)  


 
 

Kawa... i co i dalej?

piątek, 3 stycznia 2014

Szarlotka na serku homogenizowanym (prosta w wykonaniu i bez jajek)

Ta szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie wymaga tarcia jabłek na tarce czy wcześniejszego smażenia. Wystarczy zagnieść ciasto, obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i poukładać połówki jabłek na surowym cieście. Po upieczeniu szarlotka wygląda podobnie do bułek z jabłkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu również na Szarlotkę kukurydzianą bez cukru i bez jajek :) 

 Składniki (składniki na dużą blachę)
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • odrobina cynamonu
  • szczypta soli
  • 7-8 jabłek 
Wykonanie:

Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiewamy do miski lub na stolnice, następnie dodajemy serek homogenizowany i łączymy łyżką lub ręką. Następnie dodajemy masło, całość siekamy nożem, a następnie całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy w której będziemy piec ciasto. 1 rozwałkowaną część ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście obok siebie jabłka zaokrągloną częścią do góry. Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając ciasto do spodu. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby wierzch ciasta za szybko się nam zarumienił, ciasto można przykryć folią aluminiową i piec dalej. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 
 
 
 
 


Polecam również:


Szarlotka na kruchym cieście z pianką

Szarlotka z jabłek i gruszek
Szarlotka z cynamonem krucho-drożdżowa