piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

Dziś na blogu prezentuje przepis na wypiek przeznaczony głównie dla dorosłych ponieważ w swoim składzie zawiera alkohol :) A czym jest ciasto o tej wdzięcznej nazwie ? To biszkopt z masą budyniową, suszonymi śliwkami nasączonymi w alkoholu z pyszną czekoladową polewą. Ciasto idealnie sprawdzi się na imprezie dla dorosłych. Zapraszam do wypróbowania przepisu

Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu polecam wypróbować również przepis na 
Ciasto Cappuccino - Latte macchiato.
 
Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g czekolady
  • 200 g masła
Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • galaretka cytrynowa
Ponadto:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka rumu/wódki

Wykonanie:

Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.

Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.

Masa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. 

Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 
 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

2 komentarze:

Mancia w kuchni pisze...

W blaszce o jakich wymiarach pieczemy ciasto?

Anka Firanka pisze...

Piekłam w blaszce 24x26 cm :)