Bardzo lubię ciastka z ciasta francuskiego z jednej z cukierni we Włoszczowie. Są przepyszne!!! Na internecie znalazłam kiedyś takie piękne Plunder(y) i wiedziałam że muszę je wykonać. Plunder to ciastka z ciasta francuskiego wypełnione budyniem, świeżymi owocami lub owocami z puszki. Możecie je również udekorować kawałkiem czekolady, żelkami, suszonymi owocami czy orzechami lub innymi smakołykami. Moje Plundry mają kształt kółek lub kwadratów. Plundry w kształcie kółek powstały z resztek po wycięciu otworów w pundrach kwadratowych. Polecam :)
Składniki:
- 2 blaty ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania
- budyń waniliowy/śmietankowy
- mleko do przygotowania budyniu
- truskawki/kiwi/owoce z puszki/konfitura lub dżem/czekolada/liście mięty
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto francuskie dzielimy każdy na 12 równych kwadratów. W 12 prostokątach wycinamy za pomocą szklanki lub foremki okrągłe otwory. 12 pozostałych kwadratów smarujemy roztrzepanym samym białkiem lub całym jajkiem. Na wierzch tych kwadratów kładziemy kwadraty z wycięciami i delikatnie sklejamy. Tak przygotowane plundry wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 190-200 st na 7-10 min.
Po wycięciu otworów w kwadratach zostają nam kółka, które wykorzystujemy do przygotowania małych okrągłych Plunder-kow. Postępujemy podobnie jak w przypadku plundrów kwadratowych.
Upieczone Plundery wypełniamy ostudzonym budyniem i dekorujemy owocami, dżemem itd.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz