W waszej rodzinie tradycyjne mielone się przejadły ? Mam na to sposób :) Pyszne kotleciki z mięsa indyczego i szynki, które będą smakować zarówno małym jak i dużym. Takie kotleciki możecie podać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiad lub przygotować z sosem i podać na rukoli. Polecam :)
Składniki:Na kotleciki
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
- 100-150 g szynki gotowanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- 70 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami)
- 1 pomarańcza
Wykonanie:
Sos:Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki
Kotleciki:
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz