Uwielbiam ta sałatkę. Przepis na nią podpatrzyłam w jednej z jadłodajni w Kielcach. Taką sałatkę przygotowuje się w zaledwie 15 minut. Będzie ona idealna na przystawkę,na obiad czy na kolację.
Jakie korzyści przyniesie zjedzenie takiej pysznej sałatki ? Oczywiście piękną skórę, zdrowe oczy, mocne kości i nie tylko! A wszystko dzięki temu że:
- Brokuły są bogate w wapń, kwas foliowy, sulforafan wykazujący właściwości antyrakowe, a także w witaminę A.
- Jajka są doskonałym źródłem białka, lecytyny, witamin A, D, B12 oraz kwasów omega.
- Czosnek posiada natomiast właściwości bakteriobójcze. Uznawany jest on nie od dziś za naturalny roślinny antybiotyk.
- 1 brokuł lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych
- 3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),
- kilka łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki majonezu
- pieprz i sól (najlepiej różowa, himalajska)
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Świeżego brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, mrożonego wrzucamy bezpośrednio do gorącej i osolonej wody. Brokuły gotujemy dość krótko. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki lub w kostkę. Ostudzone brokuły i jajka przekładamy do miski. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt, majonez, opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy jajka i brokuły. Schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz