Znudziły się Wam biszkopty ze zwykła masą budyniową ? Jeśli chcecie odmienić właśnie taką masę, polecam dodać do niej kilka łyżek masy kajmakowej/krówkowej. Ciasto krówkowo-kukułkowe na które zamieszczam dziś przepis jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne w smaku. Słodki krem budyniowy świetnie łączy się z kawowym ponczem i kwaskowym dżemem. Całości dopełniają masa orzechowa i płatki migdałów, które przyjemnie chrupią w ustach.
Więcej informacji o produktach HELIO znajdziecie w poście: Paczka od HELIO.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 1/2 puszki masy krówkowej HELIO o smaku kukułkowym
Poncz:
- 1 szkl. zaparzonej kawy zwykłej/zbożowej
Wykonanie:
Biszkopt:
Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy dwukrotnie.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników
Dno blaszki o wymiarach 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je w formie na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika aż do wystudzenia.
Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy nożykiem od formy. Teraz biszkopt możemy przeciąć na 2 części. Biszkopt kakaowy wychodzi z reguły dość nierówny wiec można go położyć odwrotnie i wtedy smarować kremem.
Krem:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo masę krówkową. Na końcu dodajemy stopniowo budyń i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. 3 łyżki masy budyniowej odkładamy do miseczki.
Jeden blat biszkoptu przekładamy do formy i nasączamy go połową ponczu. Biszkopt smarujemy połową dżemu, a na dżemie 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy herbatniki które równo smarujemy masą orzechową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Wykładamy resztę masy budyniowej. Biszkopt smarujemy pozostałym dżemem i odwracamy go stroną z dżemem do masy budyniowej. Biszkopt nasączamy resztą ponczu. Wierzch smarujemy pozostałą masa budyniowa lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia płatki migdałów lekko prażymy na patelni, odstawiamy żeby lekko przestygły i posypujemy nimi ciasto.
Smacznego :)
*Ciasto najlepiej przygotować przynajmniej 1 dzień przed podaniem, tak aby herbatniki mogły zmięknąć.
Smacznego :)
*Ciasto najlepiej przygotować przynajmniej 1 dzień przed podaniem, tak aby herbatniki mogły zmięknąć.
Więcej ciekawych informacji i przepisów znajdziecie na
stronie www.helio.pl
2 komentarze:
Super, wyglądają swietnie te warstwy :)
Wspaniałe ciasto;)
Prześlij komentarz