środa, 30 marca 2016

Fasolowe muffiny z młodym jęczmieniem i wiórkami kokosowymi

Pewnie zauważyliście, że potrawy w których pojawia się kokos często goszczą się w mojej kuchni. Nie ma co ukrywać, uwielbiam smak i zapach kokosa. Dziś przepis na pyszne fasolowe muffinki z dodatkiem wiórków kokosowych i młodego jęczmienia który nadaje im piękny zielonkawy kolor. Muffinki wyglądają cudownie po przekrojeniu, a w dodatku są zdrowe, bezglutenowe i niskokaloryczne! 
 

Składniki: 
  • 1/2 opakowania fasoli Jaś CENOS (ok. 200g)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu/ stewii/drobnego cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki młodego jęczmienia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Fasolę myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą i zostawiamy na 12h. 

Namoczoną fasolę odsączamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją do miękkości. Studzimy następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy w blenderze na puree. Dodajemy jajka, śmietankę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy młody jęczmień do drugiej wiórki kokosowe. Ciasto nakładamy po łyżeczce, na zmianę raz zieloną masę, a raz kokosową. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 


Zapraszam na stronę CENOS 
oraz na ich fanpage na facebooku!

Na przednówku - na wzmocnienie

1 komentarz:

Natalia Zimniewicz pisze...

Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !