Uwielbiam pyszny zimny budyń na deser w upalny dzień. Dziś przedstawiam przepis na budyń dla osób które nie mogą spożywać glutenu, jajek, krowiego mleka. Mój deser przygotowałam na bazie mleka ryżowego z dodatkiem skrobi kukurydzianej i kakao które możecie zastąpić karobem. Polecam :)
- 500 ml domowego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
- 2 łyżki cukru/stewi/ ksylitolu
- 3 łyżki kopiaste skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka kakao/karobu
Wykonanie:
400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na zimno z sokiem owocowym, suszonymi lub świeżymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz