Uwielbiam sorbety i lody. Nie ważne czy za oknem upalne lato czy mroźna zima, mnie naprawdę w jedzeniu lodów pogoda nie przeszkadza :) W zeszłym roku robiłam lody piernikowe, a w tym sezonie postanowiłam przygotować w domu sorbet bananowo - truskawkowy. Banany kupiłam bardzo tanio bo ostatnio w Lidlu były po niecałe 3 zł/kg, a truskawki za 4 zł/kg. Podsumowując domowy sorbet jest tani, zdrowy, szybki i przepyszny !!! Zachęcam do wypróbowania przepisu na ten prosty i wspaniały w smaku deser, pełen naturalnej słodyczy owoców.
Składniki:
- 3 banany, pokrojone w plasterki
- 900 g truskawek, pokrojonych w plasterki
- garść liści mięty
- sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Owoce wkładamy do zamrażarki i mrozimy przynajmniej kilka godzin. Następnie przekładamy je do malaksera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Uważamy na to żeby nie spalić blendera :) Na końcu dodajemy liście mięty i krótko miksujemy. Przekładamy do zamrażalnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz