piątek, 6 czerwca 2014

Surówka Coleslaw jak z KFC

Ta surówka gości na stole w moim domu od bardzo dawna. Jest prosta, szybka i lepsza niż z KFC. Najsmaczniejsza jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, a podawać ją możecie do skrzydełek, udek, nugetsów, jako samodzielne danie lub po prostu do obiadu. Polecam :)
 
Składniki:
  • 8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
  • 1/4 filiżanki drobno startej marchewki
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 10 łyżek mleka (lub mniej, jeśli majonez nie jest dostatecznie gęsty)
  • 0,5 filiżanki gęstego majonezu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego/jabłkowego
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie:
Startą na tarce kapustę i marchewkę wsypujemy do większej miski. Cebule drobno siekamy i dodajemy do miski. Cukier mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji.  Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. 

Smacznego :)

 

Nowalijkowe Kucharzenie
Lato w pełni!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Właśnie zrobiłam i już jest pyszna, a jak się przegryzie ... to pewnie znowu na jutro nic nie zostanie :)
Dziękuje za przepis :)
Basia