Ta surówka gości na stole w moim domu od bardzo dawna. Jest prosta, szybka i lepsza niż z KFC. Najsmaczniejsza jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, a podawać ją możecie do skrzydełek, udek, nugetsów, jako samodzielne danie lub po prostu do obiadu. Polecam :)
- 8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
- 1/4 filiżanki drobno startej marchewki
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 10 łyżek mleka (lub mniej, jeśli majonez nie jest dostatecznie gęsty)
- 0,5 filiżanki gęstego majonezu
- 1,5 łyżki białego octu winnego/jabłkowego
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3 duże łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Startą na tarce kapustę i marchewkę wsypujemy do większej miski. Cebule drobno siekamy i dodajemy do miski. Cukier mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego :)
1 komentarz:
Właśnie zrobiłam i już jest pyszna, a jak się przegryzie ... to pewnie znowu na jutro nic nie zostanie :)
Dziękuje za przepis :)
Basia
Prześlij komentarz