wtorek, 17 czerwca 2014

Jak gotować bób ?

Czy wiecie że 1 szkl. ugotowanego bobu zawiera średnio 187 kalorii oraz 33g węglowodanów. Węglowodanów niby sporo, jednak bób zawiera również 13 gramów białka w objętości nie przekraczającej szklanki i tylko 1 gram tłuszczu ! Bób (w 100 gramach) zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi, a także 177 mg folianów. Taka ilość folianów dostarcza 44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. 
 
Składniki:
  • 1 kg bobu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli (najlepiej różowej)
  • gałązka kopru (opcjonalnie)
Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, wrzucamy opłukany bób i ewentualnie koper. Bób gotujemy 20–30 minut, do momentu aż zrobi się ciemny. Aby sprawdzić czy bób jest ugotowany najlepiej wyjąć 3 ziarna, opłukać pod zimną wodą  i spróbować czy są już ugotowany. Jeśli bób jest ugotowany odcedzamy go i podajemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy: