czwartek, 26 czerwca 2014

Naleśniki wg Gordona Ramsay’a

Bez wątpienia są to moje ulubione naleśniki. Delikatne, sprężyste i pachnące... po prostu doskonałe. Możemy podawać je zarówno w wersji na słodko, np. z domowym dżemem lub na słono np. z farszem ze szpinaku. Radzę od razu wykonać podwójną porcję naleśników bo szybko znikną ze stołu. Przepis znalazłam tu.

Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 125 g mąki pszennej

Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Na patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano.
Smacznego :)
 
Wegetariański obiad III
Lato w pełni!

6 komentarzy:

Cukry Proste pisze...

Słyszałam, że to najlepsze naleśniki na świecie... Muszę w końcu je zrobić!

Słodkie Niebo pisze...

To prawda naleśniki są wyborne ! :)

Anonimowy pisze...

Fuj niedobre. Naleśniki bez cukru. Jakieś takie ubite. Nie polecam.

Słodkie Niebo pisze...

Może użyłaś/użyłeś chudego mleka zamiast tłustego ? Najlepsze naleśniki wychodzą właśnie z mlekiem 3,2% tłuszczu. Jakiego masła użyłeś/użyłaś ? Najlepiej stosować prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82% lub wysokiej jakości margarynę. Byś może właśnie w Twoich składnikach tkwi problem dlatego wyszły "ubite". Podsumowując, na blogu prezentuje przepis Gordona Ramsay'a a w oryginale nie było dodatku cukru. Zresztą nigdy nie przygotowuje naleśników z cukrem bo są moim zdaniem zbędne kalorie :)

Anonimowy pisze...

Według mnie najzwyklejsze naleśniki. Nie wiem nad czym się tu tak zachwycać???

Anonimowy pisze...

Pyszne naleśniki, dobre proporcje składników gwarantują dobry smak, kto ceni dobre produkty oceni je jako wyśmienite.
pozdrawiam