W porównaniu z Drożdżowym makowcem, Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej się pracuje. Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Wierzch polewy możecie dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, makiem, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Rolada długo zachowuje swoją świeżość, więc możecie ja przygotować nawet do 2 dni przed planowanym podaniem. Takim makowcem zaskoczycie wszystkich w tegoroczne święta Bożego Narodzenia :) Polecam :)
Składniki (na 1 roladę)
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru pudru
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca
Wykonanie:
2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.
Smacznego :)
* Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej.
1 komentarz:
Uwielbiam ,moje najsłodsze wspomnienie z dzieciństwa.
Prześlij komentarz