wtorek, 14 października 2014

Ciastka imbirowo-kakaowe

Uwielbiam ciastka zarówno piec jak i oczywiście jeść :) Dziś przedstawiam przepis na kakaowe ciasteczka z imbirem. Imbir jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą przyprawą, dlatego nadaje on ciastkom wspaniałego zapachu i smaku. Ciastka będą wspaniale smakować jesienią i zimą :)

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mbir, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm i za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. 

Smacznego :) 

* Imbir możecie zastąpić również inna przyprawą np. cynamonem, kardamonem lub Domową przyprawą korzenną

Ciastka przed pieczeniem.



3 komentarze:

RedHead pisze...

Porywam kilka! :)

gin pisze...

I ten zapach wydobywający się z piekarnika... Coś cudownego :)

omlet pisze...

ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda