czwartek, 2 października 2014

Orientalny kurczak z fasolką szparagową

Obiad z fasolką szparagową chodził mi po głowie od jakiegoś czasu. Nie miałam za bardzo ochoty na klasyczną fasolkę szparagową w bułce tartej, podaną do kotleta i ziemniaków... Tak nudno brzmi... W szafce znalazłam curry i tak postanowiłam przygotować kurczaka w sosie kokosowym z fasolką szparagową. Danie wyszło bardzo smaczne, więc zachęcam Was do przygotowanie i spróbowania tego aksamitnego i lekko pikantnego dania :) Takie rozgrzewające dania na pewno warto włączyć do swojego jesiennego jadłospisu :) 

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 2 pojedyńcze lub 1 podwójny filety z kurczaka
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sok z 1/2 limonki 
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • olej
Dodatkowo
  • 1-2 woreczki ryżu
  • 2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych  kostek i błonek. Następnie kroimy go kostkę i wrzucamy do miski. Do miski z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę oleju i zostawiamy na 10-20 aby kurczak się zamarynował. 

W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w piórka lub w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą krojąc ją dość drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do gorącej osolonej wody na około 5 minut. Następnie odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą. 

Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy paprykę, czosnek, cebulę i smażymy całość na łyżce oleju przez ok. 3 minuty aż papryka i cebula lekko zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy kolejne ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak się upiekł. Kolejno dodajemy fasolkę i mleczko kokosowe, sok z 1/2 cytryny i doprawiamy szczyptą chilli, imbiru. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje, a fasolka będzie miękka. Na osoloną wodę wrzucamy wybrany przez nas rodzaj ryżu i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki sezamu i prażymy go na złoty kolor. Ugotowany ryż i przygotowany sos kładziemy na talerzu. Całość posypujemy prażonym sezamem. 

Smacznego :)
 

 

Kuchnia tajska
Kuchnia tajska

1 komentarz:

magia-jedzenia pisze...

To musi być przepyszne:) Uwielbiam takie jedzonko :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)