Gdy zajęcia w szkolę lub pracę zaczynam dopiero po południu, co jakiś czas lubię przygotować na śniadanie naleśniki lub właśnie takie placuszki. Te z przepisu Nigelli mają wspaniały i specyficzny smak, który to świetnie współgra z masłem orzechowym, odrobiną miodu czy domowym dżemem. Polecam również na podwieczorek lub na drugie śniadanie do lunchboxu.
Przepis autorstwa Nigella Lawson - Jak zostać domową boginią?.
Składniki:
- 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam tylko 2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki cukru (użyłam wanilinowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g stopionego masła
Do dużej miski dodajemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki. Do jajek stopniowo po kilka łyżek wsypujemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Placki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.
Smacznego :)
2 komentarze:
PYCHA!!
Wygląda apetycznie ;)
Prześlij komentarz