sobota, 11 października 2014

Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson

Gdy zajęcia w szkolę lub pracę zaczynam dopiero po południu, co jakiś czas lubię przygotować na śniadanie naleśniki lub właśnie takie placuszki. Te z przepisu Nigelli mają wspaniały i specyficzny smak, który to świetnie współgra z masłem orzechowym, odrobiną miodu czy domowym dżemem. Polecam również na podwieczorek lub na drugie śniadanie do lunchboxu. 
Przepis autorstwa Nigella Lawson - Jak zostać domową boginią?.
 

Składniki:
  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam tylko 2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cukru (użyłam wanilinowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g stopionego masła
Wykonanie:
Do dużej miski dodajemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki. Do jajek stopniowo po kilka łyżek wsypujemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Placki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.

Smacznego :)





Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Zabieramy ze sobą posiłek