Owsiane ciasteczka niby zwykłe, a jednak zachwycają swoim smakiem i aromatem. Do ciastek nie dodałam cukru, a zamiast niego ciastka posłodziłam miodem. Nie rezygnujcie z dodania mąki krupczatki, bowiem nadaje ona ciastkom wspaniałej struktury, a co za tym idzie ... chrupkości! :)
Składniki:
- 0,5 szkl. mąki krupczatki
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 50 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub innych
- 2 łyżeczki Domowej przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
Mąki przesiewamy z przyprawą do piernika, sodą i szczyptą soli na stolnicę. Następnie dodajemy płatki, zmielone lub drobno posiekane orzechy i masło. Całość siekamy nożem. Kolejno dodajemy jajko i miód i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub wybranych foremek wycinamy ciastka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z wyciętymi ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 12 min. Wystudzone ciastka można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Polecam również:
Ciastka przed pieczeniem. |
1 komentarz:
wyglądają smakowicie!
Prześlij komentarz