niedziela, 13 września 2015

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju

Za oknem piękna pogoda, więc do kawy na tarasie proponuje kawałek pysznej szarlotki z jabłkami i gruszkami. W składzie ciasta znajdziecie olej, który zastąpi całkowicie klasyczne masło. Zapraszam do przetestowania przepisu na kruche ciasto z dodatkiem oleju :) 
Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • woda w razie gdyby ciasto nie chciało się kleić
Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • cukier kryształ (gdy jabłka są bardzo kwaśne)
  • cukier puder do posypania szarlotki
Wykonanie: 
Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z  lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok.  Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)




Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Brak komentarzy: