piątek, 11 września 2015

Mąka kokosowa (bezglutenowa)

W ostatnim poście, zamieściłam przepis na mleko kokosowe i zaznaczyłam żeby wiórków kokosowych pozostałych po przyrządzeniu mleka nie wyrzucać. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest wykonanie mąki kokosowej. Zaletą takiej mąki jest to, że zawiera ona niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, jest bogata w błonnik i białko i co najważniejsze, nie zawiera glutenu. Jak widać same dobre strony:)

 Składniki:
  • wiórki, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego 
Wykonanie:

Wiórki użyte do zrobienia mleka kokosowego mielimy blenderem. Rozkładamy je równo na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 40-50 C. Suszymy ok. 60 minut. Mąkę po wysuszeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy do ciast, ciastek, deserów, sosów, panierek itp.


Brak komentarzy: