czwartek, 7 maja 2015

Fale Dunaju z jabłkami

Fale Dunaju to ciasto które kiedyś w moim domu gościło przynajmniej raz w tygodniu. Moja mama przygotowywała je prawie zawsze z jabłkami, a czasem nawet bez kremu jedynie posypane grubą warstwą cukru pudru. Ciasto posypane z cukrem pudrem prawie zawsze jadłam w towarzystwie małego jogurtu :) Zresztą uwielbiam tak robić do tej pory... :) Przepis ze zmianami pochodzi z mojewypieki, a niebawem dodam przepis na to ciasto jednak wg. zapisków ze starego zeszytu.

Składniki (na blachę 33x20 cm lub o zbliżonych wymiarach)
Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 ml mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 500 g jabłek (polecam szarą renetę)
Krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub domowego cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo ulubiona Polewa czekoladowa 
 
Wykonanie:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.

Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
 
Krem
W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.
 
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Przygotowujemy polewę np. z przepisu na domową Polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Smacznego :)
*Ciasto możecie przygotować również z innymi ulubionymi owocami, np. gruszkami, truskawkami, śliwkami a w oryginale z wiśniami.




Wiosenne słodkości!