sobota, 4 maja 2013

Ciasto królewskie / Królewiec

Ciasto które już od dawna chciałam zrobić, ze względu na to, że łączy ono zarówno ciasto kruche jak i biszkopt. Warstwy przełożone są kremem budyniowym, a wierzch ciasta oblany jest polewą czekoladową. Ten sprawdzony przepis pochodzi z starego zeszytu mojej mamy. Polecam :)

Składniki:
Ciasto miodowe: 
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt: 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa: 
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
Polewa: 
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
Dodatkowo
  •  Dżem (koniecznie kwaśny)
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200-210 C.

Na stolnicy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną. Następnie dodaje resztę składników i zagniatam. Ciasto dzielę na 2 równe części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez ok.10 minut.

W ten sam sposób przygotowuje i piekę drugi placek.

Biszkopt:
Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Do masy dodaje 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając ( najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha w której pieczony będzie biszkopt musi mieć te same rozmiary co blacha w jakiej było pieczone ciasto kruche! Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.

Masa budyniowa:
300 ml mleka zagotowuje z 2 łyżkami cukru, w 100 ml mleka mieszam budyń i przelewam go do gotującego się mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieram na puszystą masę, a następnie dodaje po 1 łyżce przestudzonego budyniu.

Polewa czekoladowa:
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki na polewę. Następnie garnuszek podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy tylko masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników.

Wykonanie całości :
Jedną część ciasta miodowego wykładam na deskę lub blaszke. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Biszkopt smaruję połową dżemu i kładę posmarowaną stroną na masę budyniową. Ponownie wierzch biszkoptu smaruje dżemem. Wykładam resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewam przestudzoną polewą czekoladową.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub na 24 godziny po to aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Smacznego :)


Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto Snikers




2 komentarze:

Natalia pisze...

Bardzo ładny:) Smacznie się prezentuje:)

Anonimowy pisze...

Za malo masy budyniowej, robie wiecej , a tak to pysznie. Mase budyniowa robie sama, zagotowuje 300 ml mleka z 3 lyzkami cukru I cukrem waniliowym, drugie 300 ml miksuje z 3 lyzkami maki zwyklej I 3 ziemniaczanej, zoltko jajka, wlewam na gotujace mleko, miksuje, wylaczam.Do masy dodaje pol kostki masla, miksuje, budyn lepszy, gesty, nie robi sie woda, pycha masa.