Szczerze mówiąc rabarbar polubiłam w zeszłe lato, wiec jest on dla mnie w pewnym sensie nowym smakiem :P Nie wiem czemu, ale kojarzył mi się jako takie niesmaczne warzywo, jednak smak każdemu się z nas zmienia ! :)
Ciasto wyszło smaczne choć moim zdaniem dość słodkie, pomimo tego, że użyłam mniejszą ilość cukru niż było to zawarte w przepisie znalezionym na mojewypieki.pl , ale domownikom jednak słodkość nie przeszkadzała :P No bo w końcu kto pogardzi pierwszym rabarbarem i truskawkami w tym roku ! 
Polecam również Jogurtowe ciasto z rabarbarem i innymi owocami.
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 - 185 g masła
 - 3 duże żółtka
 - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
 
Kruszonka:
- 160 g mąki pszennej
 - 70 g cukru (można dać mniej bo kruszonka wyszła dość słodka)
 - 125 g masła
 
Dodatkowo :
- 1 kg rabarbaru
 - 6 łyżek cukru
 - 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (ja użyłam Gomar Pińczów bo moim zdaniem te dżemy są najlepsze :)
 - cukier waniliowy (1 opakowanie)
 
Makę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto zcieramy na tarce na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku  około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Dużą patelnię lub garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy rabarbar i posypujemy cukrem. Rabarbar gotujemy na ogniu do momentu aż puści on sok czyli około 2 - 3 minut. Wyłączamy ogień i zlewamy sok  z rabarbaru (można go później wypić :) )
Gdy spód do ciasta piecze się nam w piekarniku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę  mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone a nawet lekko zmrożone masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z mąka. Wszystko razem krótko miksujemy do uzyskania posypki.
Gdy spód do ciasta się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i lekko studzimy. Następnie ciasto smarujemy cienko dżemem, następnie wykładamy rabarbar i na końcu posypujemy  kruszonką.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. 
2 komentarze:
To przybijam Ci piątkę, bo ja też lubię rabarbar od zeszłego lata :)
Może od tego roku też ktoś się do nas przyłączy w jedzeniu rabarbaru :)
Prześlij komentarz