poniedziałek, 6 maja 2013

Ciastka bez jajek i bez mleka o zapachu migdałowym

Bardzo proste jak i szybkie w wykonaniu ciastka. W przepisie nie było aromatu migdałowego jednak ja dodałam kilka kropel dzięki czemu ciastka pięknie pachniały. Bardzo dobrze smakują posmarowane marmoladą. Przepis pochodzi z blogu http://pinkcake.blox.pl/. Polecam :)
Składniki:
  • 170 g mąki + na podsypanie 
  • 90 g margaryny (najlepiej naturalnej) w temp. pokojowej
  • 50 g cukru pudru (można dać mniej bo ciastka i tak wyjdą dość słodkie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • dodałam kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie: 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy najpierw przy użyciu łyżki, w następnie ręka :) Ciasto wstawiamy do lodówki na trochę ponad 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy co nam przyjdzie do głowy lub co mamy pod ręką.
Ciastka pieczemy około 10 minut w temperaturze 190°C.
Ciastka możemy przed podaniem posmarować marmoladą, dżemem, lukrem królewskim lub czekoladą.

Smacznego:) 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

uwielbiam takie maślane ciasteczka, a domowe jeszcze bardziej :)