sobota, 10 października 2015

Cynamonowy omlet bananowy z malinami - szybki, łatwy i bez glutenu

Większość z Was pewnie słyszała lub kojarzy Omlet bananowy bez mąki Ewy Chodakowskiej. Dziś zmodyfikowałam przepis dodając szczyptę cynamonu i kardamonu. Przyprawy te należą do grupy przypraw, które rozgrzewają nasz organizm od środka, dlatego świetnie sprawdzą się one w jesienne i zimowe dni.
P.S. Maliny kupiłam jeszcze kilka dni temu na targu za bardzo przystępną cenę 6 zł za pudełeczko ;) Sprawdźcie może i u Was będą na pobliskim straganie lub targu. 

Składniki:
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • kilka kropel oleju np. rzepakowego 
  • szczypta cynamonu i kardamonu lun 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Dodatkowo:
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub serka 
  • maliny lub inne owoce
  • listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, przyprawy i mieszamy (można wszystko wrzucić i zmiksować w blenderze). Mieszankę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z kilkoma kropelkami oleju (jeśli macie w swoim domu patelnie z teflonem możecie pominąć olej). Ogień zmniejszamy i smażymy z obu stron na złoto. Omlet podajemy wg. uznania z jogurtem, serkiem, świeżymi owocami, z syropem klonowym lub miodem.

Smacznego :)
W porcji bez dodatków ok. 271,30 kcal
B [g] 16,10
W [g] 25,85
T [g] 11,97


Brak komentarzy: