środa, 24 czerwca 2015

Kruche ciasteczka jaglano-gryczano-ryżowe "bezglutenowe"

Dziś kolejny przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka które powstały z mąki jaglanej, gryczanej oraz ryżowej. Gdzie dostać takie mąki? Oczywiście w większości sklepów ze zdrowa żywnością, przez internet, w większych supermarketach oraz w ... waszym domu (pod warunkiem że posiadacie młynek do kawy)!!!. Wystarczy że zmielicie bardzo drobno kasze jaglaną w takim młynku i już nigdzie nie będziecie musieli wychodzić. Gotowe ciastka można udekorować roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub pozostawić bez dodatków tak jak ja :)

Polecam również Kukurydziane ciastka bezglutenowe (bez jajek).
Składniki (na 2 blachy ciastek ok. 40 sztuk):
  • 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 50 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 50 g mąki gryczanej (lub drobno zmielonej kaszy gryczanej)
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g schłodzonego  masła
  • 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Blat posypujemy odrobiną mąki ryżowej i rozwałkowujemy połowę ciasta na grubość ok. 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Drugą połowę ciasta wkładamy ponownie do lodówki. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy na złoto ok. 8-10 min.w temp. 180°C. Z drugą partią ciasta postępujemy tak samo. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego :)
1 ciastko to ok. 48,68 kcal
B [g] 0,66
W [g] 5
T [g] 2,84


4 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

super ciasteczka!

Kinga pisze...

Smacznie ;-)

Maria pisze...

Swietne ciasteczka:-). Mam pytanie,czy moge zamiast masla dodac olej? Dziekuje i pozdrawiam:-).

Słodkie Niebo pisze...

Nie jestem pewna czy akurat ciastka z olejem wyjdą ale można oczywiście spróbować :)Na początek zaleciłabym jednak dodanie mniejszej ilości oleju i jego późniejsze stopniowe dodawanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chodzi o sprawdzony przepis na ciastka z olejem to polecam ten http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/08/penoziarniste-ciasteczka-z-marchewka.html