Dziś kolejny przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka które powstały z mąki jaglanej, gryczanej oraz ryżowej. Gdzie dostać takie mąki? Oczywiście w większości sklepów ze zdrowa żywnością, przez internet, w większych supermarketach oraz w ... waszym domu (pod warunkiem że posiadacie młynek do kawy)!!!. Wystarczy że zmielicie bardzo drobno kasze jaglaną w takim młynku i już nigdzie nie będziecie musieli wychodzić. Gotowe ciastka można udekorować roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub pozostawić bez dodatków tak jak ja :)
Polecam również Kukurydziane ciastka bezglutenowe (bez jajek).
Składniki (na 2 blachy ciastek ok. 40 sztuk):Polecam również Kukurydziane ciastka bezglutenowe (bez jajek).
- 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
- 50 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
- 50 g mąki gryczanej (lub drobno zmielonej kaszy gryczanej)
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 50 g cukru pudru
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.Blat posypujemy odrobiną mąki ryżowej i rozwałkowujemy połowę ciasta na grubość ok. 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Drugą połowę ciasta wkładamy ponownie do lodówki. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy na złoto ok. 8-10 min.w temp. 180°C. Z drugą partią ciasta postępujemy tak samo. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do ostygnięcia.
4 komentarze:
super ciasteczka!
Smacznie ;-)
Swietne ciasteczka:-). Mam pytanie,czy moge zamiast masla dodac olej? Dziekuje i pozdrawiam:-).
Nie jestem pewna czy akurat ciastka z olejem wyjdą ale można oczywiście spróbować :)Na początek zaleciłabym jednak dodanie mniejszej ilości oleju i jego późniejsze stopniowe dodawanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chodzi o sprawdzony przepis na ciastka z olejem to polecam ten http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/08/penoziarniste-ciasteczka-z-marchewka.html
Prześlij komentarz