poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Szybkie Świderki - Paluszki z ciasta francuskiego z sezamem

Co przygotować na imprezę gdy czas nas goni ? Oczywiście rozwiązaniem jest gotowe ciasto francuskie. Paluszki z ciasta francuskiego posypane sezamem i parmezanem będą wyborną przekąską do zupy, wybranej sałatki, kufla piwa dla dorosłych lub do szklanki soku dla dzieci. Idealne na spotkanie towarzyskie jak i na przyjęcie dla dzieci. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu więc jestem pewna, że każdemu się udadzą :)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • do posypania - sezam i tarty parmezan
  • 1 jajko
Wykonanie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy na blacie. Jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy dokładnie wierzch ciasta. Następnie posypujemy obficie sezamem i serem. Ciasto kroimy na paski ok. 1 cm grubości i kilka razy skręcamy.

Świderki przekładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 st. C. Studzimy i przekładamy na talerze lub do szklanek. 

Smacznego :)
 
 

Z dziećmi i dla dzieci 2014
Lato w pełni!

2 komentarze:

BonApètit pisze...

Bardzo ciekawy przepis na przekąskę na pewno ją wypróbuję :)

http://bonapetit2xm.blogspot.com/

kasia pisze...

Zawsze mam ciasto francuskie w zasiegu reki, a nie zawsze pomysl, jak je wykorzystac!
Ten przepis baaaaardzo mi sie podoba!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl