Jeśli do kawy, herbaty lubicie zjeść kawałek babki z pewnością przypadnie wam do gustu dzisiejszy post w którym do zamieszczam przepis na Babkę marmurkową, który to znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku. Jak zawsze przepis nieznacznie zmieniłam i zamiast 250 g mąki pszennej, dałam 150 g, a pozostałą część zastąpiłam mąką ziemniaczaną. Jako że lubię cytrusowy zapach takich babek, dodatkowo dodałam skórkę i sok z cytryny. Polecam :)
Składniki:- 25 dkg mąki (dałam 15 dkg mąki pszennej i 100 g mąki ziemniaczanej)
- 10 dkg masła lub margaryny
- 12 dkg cukru-pudru
- olejek migdałowy (pominęłam)
- wanilia
- 2 duże jajka
- 1/2 paczki proszku spulchniającego (dałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 1/8 l mleka kwaśnego
- 2 dkg kakao
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 dkg margaryny do formy
- 2 dkg tartej bułki do formy
Wykonanie:
Mąki zmieszać z proszkiem, przesiać. Miękkie masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, wanilię, kwaśne mleko, otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę, przesypać mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej , wysmarowanej i wysmarowanej bułką formy, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Piec 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć, lekko ostudzić, wyrzucić z foremki. Gorącą babkę oprószyć cukrem z wanilią.
Smacznego :)
Mąki zmieszać z proszkiem, przesiać. Miękkie masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, wanilię, kwaśne mleko, otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę, przesypać mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej , wysmarowanej i wysmarowanej bułką formy, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Piec 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć, lekko ostudzić, wyrzucić z foremki. Gorącą babkę oprószyć cukrem z wanilią.
Smacznego :)
7 komentarzy:
Dawno, daaaawno nie jadlam...
Poniekad smak dziecinstwa, bo w domu mojej matki bywala...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Zainspirowała mnie Pani do samodzielnego jej przygotowania :) Wyszła przepyszna :)
Serdecznie pozdrawiam :)
http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/08/babka-marmurkowa.html
Ogromnie się cieszę że ciasto smakowało :)
Bardzo fajna babka :) Chciałabym zrobić, ale w opisie przygotowania nie widzę widniejącej w składnikach kwaśnej śmietany - kiedy należy ją dodać do ciasta? :)
Poprawiłam już przepis :) W skrócie to kwaśne mleko dodajemy do mokrych składników. Gdyby nadal było coś nie jasne proszę pisać :)
Z samego wyglądu już wydaje się pyszna. Postaram się jutro zrobić własną na bazie podanego tutaj przepisu. Moja ostania z książki wyszła dość zakalcowata. Mam nadzieję, że ta będzie super. Choć może być to też wina piekarnika. Dziękuję za przepis!
Przepięknie to wygląda! Postaram się zrobić coś podobnego i wrócę z informacją :)
Prześlij komentarz