Znudziły się wam paszteciki do czerwonego barszczu lub zupy? A może jesteście wegetarianami lub też po prostu nie przepadacie za pasztecikami? Rozwiązaniem tego problemu są serowe paluchy z pesto, które będziecie mogli podać zarówno do wybranej zupy jak również zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik, plażę... Możliwości jest naprawdę wiele !
Wykonajcie te paluchy z dzieciakami, a będą one miały mnóstwo frajdy ze zwijania tych paluchów :)
Składniki (na ok. 12 paluchów)
Na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej typ 500
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Na wypełnienie:
- ok. 80 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego
- 4-5 łyżeczek pesto
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Zaczyn dodajemy wraz z oliwą i solą do przesianej mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
Na najmniejszych oczkach tarki ucieramy ser. Wyrośnie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm. Na ciasto wykładamy pesto i równo rozsmarowujemy, zostawiając ok 2 cm przy dłuższych bokach, po to aby później rogi mogły się skleić. Posypujemy serem 1/2 ciasta. Ciasto składamy na 2 części wzdłuż dłuższego boku. Następnie ciasto delikatnie rozwałkowujemy, po czym kroimy w 3-4 centymetrowe paski. Paski zwijamy w ruloniki i układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy pieczemy ok 25 minut, jeśli się jednak nie zarumienią można zostawić na kolejne 5 minut.
3 komentarze:
Swietne! Kochany pesto bardzo, ale to bardzo!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ależ one cudnie wyglądają! Musiał smakować bajecznie :)
Zdjęcia absolutnie mnie zauroczyły.
Prześlij komentarz