Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szkl. wody/mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią *
- 250 g masła
- 2 szkl. mleka w proszku
- sok z 1 dużej cytryny
- 3/4 szkl. wody
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, później po 1 żółtku. Dodajemy olej i chwile miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 32 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180ºC lub do momentu gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.
Wodę/mleko podgrzewać z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Cukry muszą się całkowicie rozpuścić. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając całkowicie ostudzoną mieszankę cukrową. Na końcu do miski z masłem przesiewamy mleko w proszku, dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż do połączenia wszystkich składników.
Jedną część biszkoptu nasączamy połowa ponczu, wykładamy całą masę cytrynowo-mleczną, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem. Ciasto opcjonalnie polewamy polewa czekoladową**. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
* Jeśli nie macie cukru z prawdziwą wanilią możecie go zastąpić cukrem wanilinowym.
** Polewę czekoladowa możecie przygotować wg. ulubionego przepisu lub rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.