Strony

sobota, 9 kwietnia 2016

Eklerki z budyniem waniliowym

Eklerki to jak to nazwał mój narzeczony "minikarpateczki" lub karpatka w wersji mini ;). Nie znam osoby która ich nie lubi. Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. uznania. Są lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach. 

 
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej 450
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy wodę i masło. Do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę, cały czas intensywnie mieszając/ucierając przez około 1-2 min, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Do ostudzonej masy dodajemy jajka i szczyptą soli. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami na jednolitą masę.

Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20 do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią. 

Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.

Smacznego :)

* Eklerki można również przełożyć kremem czekoladowym, masą kajmakową lub masą śmietanową.

 

 

4 komentarze: