Strony

czwartek, 14 kwietnia 2016

Muffiny z kaszy kukurydzianej z jabłkami "bezglutenowe"

Uwielbiam muffinki za to że można je przygotować w kilka chwil i za to że zawsze się udają. Muffinki z dodatkiem kaszy kukurydzianej cechują się specyficznym smakiem i ziarnistą strukturą. Muffinki są dość wilgotne i smakują wybornie z kubkiem kakao. Jabłka możecie zamienić na świeże, mrożone owoce lub owoce z kompotu. 


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 90 ml mleka roślinnego (może być zwierzęce)
  • 50-80 g ksylitolu
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w kostkę, drugie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 

Suche składniki mieszamy ze sobą w 1 misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, na końcu wrzucamy jabłka i krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180°C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)  
 




7 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają. Tak wiosennie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają. Tak wiosennie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile muffinów jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. W zależności od foremek wyjdzie około 8 dużych lub 14 małych mufinek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki olej dodać? Kokosowy czy może byc z pestek winogron?

    OdpowiedzUsuń
  6. Może być dowolny olej np. rzepakowy, z pestek winogron lub rozpuszczony olej kokosowy.

    OdpowiedzUsuń