Strony

sobota, 30 kwietnia 2016

Cytrynowa Mleczna Kanapka (Milky Way)

Kiedy jeszcze studiowałam jednym z moich ulubionych ciast jakie przygotowywałam dla siebie i dla mojej siostry była Dietetyczna wersja Mlecznej Kanapki. Niedawno postanowiłam przygotować klasyczną wersję tego ciasta, jednak o cytrynowej nucie
Dlaczego postanowiłam dodać cytrynę ? Odpowiedź jest prosta, masa mleczna dla niektórych jest mdła, natomiast kwaskowy i zarazem orzeźwiający dodatek cytryny jest wspaniałym połączeniem. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzach
 

Jesteś na Diecie ? 

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Mleczna masa:
Poncz 
  • 3/4 szkl. wody
  • sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy  proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, później po 1 żółtku. Dodajemy olej i chwile miksujemy.   Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 32 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180ºC lub do momentu gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.

Wodę/mleko podgrzewać z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Cukry muszą się całkowicie rozpuścić. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając całkowicie ostudzoną mieszankę cukrową. Na końcu do miski z masłem przesiewamy mleko w proszku, dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż do połączenia wszystkich składników.

Jedną część biszkoptu nasączamy połowa ponczu, wykładamy całą masę cytrynowo-mleczną, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem. Ciasto opcjonalnie polewamy polewa czekoladową**. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

* Jeśli nie macie cukru z prawdziwą wanilią możecie go zastąpić cukrem wanilinowym. 
** Polewę czekoladowa możecie przygotować wg. ulubionego przepisu lub rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.




Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz