niedziela, 28 kwietnia 2013

Ziołowe paluszki Grissini

Grissini to włoskie chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, podawane do drinków i przekąsek. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z równymi sosami. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym :) A wy z jakimi sosami lubicie je jeść ?


Składniki (na około 30 szt)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka drożdży instant
  • ciepła woda
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • przyprawy bazylia,oregano, papryka słodka, sól, pieprz lub mieszanka przypraw
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Mąkę mieszam z drożdżami, następnie dodaje sól, pieprz i sok z cytryny. Następnie dolewam ciepłą wodę, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Ciasto musi odchodzić od rąk, ale nie powinno być dość miękkie. Następnie ciasto odstawiam do podwojenia objętości, czyli na ok. 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkuje je na średnio cienki placek, który najpierw sparuje oliwą, a następnie posypuje przyprawami według uznania. Ciasto kroje w długie, cienkie paski, a następnie każdy z nich skręcam. Odstawiam paluszki do wyrośnięcia na około 30min. Piekę około 10-15min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)


Brak komentarzy: